Doping

Att dopa sig är dumt. Så är det bara. Allt kan gå snett. Med kroppen, psyket, vännerna, jobbet, partnern och familjen. Riskerna med doping är så stora, priset så högt, konsekvenserna så allvarliga att varje gång någon säger nej till doping har massor av människor vunnit en stor seger. Friskis&Svettis är självklart emot all form av doping. Som idrottsförening och medlem i Riksidrottsförbundet följer vi dessutom de bestämmelser som gäller för alla idrottsföreningar. Här vill vi berätta hur vi arbetar samt om hur doping skadar. Och så hjälper vi dig att känna igen tecknen på att en person använder dopingpreparat. Det brukar börja med något dumt. Sedan blir det bara dummare.

Våren 2016 startades "Samverkan för en dopingfri miljö" i Marks Kommun och tillsammans med Corpus, Exercise, Nordic Wellness, Hälsohuset, Motionsfabriken, 4shape, Marks Tyngdlyftningsklubb och Fritsla Gym & Motion har vi ett träningsavtal som alla våra medlemmar skriver på. Läs avtalet här.

Friskis&Svettis Antidopingpolicy

– Friskis&Svettis ska vara helt fritt från doping.
– Friskis&Svettis bedriver en naturlig och hälsosam träning utan droger.
– Friskis&Svettis arbetar förebyggande mot anabola androgena steroider.

Friskis&Svettis Antidopingarbete

Friskis&Svettis är en idrottsrörelse där varje förening är medlem i Riksidrottsförbundet (RF). Det innebär att du som medlem i Friskis&Svettis även blir medlem i RF.
Vi är delaktiga i det antidopingarbete som pågår inom RF och stödjer helt och fullt de regler som gäller.
Varje Friskis&Svettis förening ska verka för en dopingfri idrott.

– Friskis&Svettis har ¨vaccinerat föreningen¨ i samarbete med RF.
– Vi har en handlingsplan och en antidopingpolicy. Läs mer här.
– Vi ska informera medlemmar och omvärlden både i lokalen och via hemsidan.
– Vi kommer kontinuerligt att genomföra oannonserade dopingtester.

Det är olagligt att dopa sig. Att hantera eller inta förbjudna preparat är enligt svensk lag förbjudet och kan ge upp till två års fängelse. Skulle någon bli ertappad hos oss skulle det, förutom straff enligt svensk lag, innebära att personen blir avstängd från träning hos samtliga involverade träningsanläggningar i två år.

Tecken på doping
Doping är precis som andra missbruk svåra att upptäcka. Det tar nästan alltid tid. Du ser saker du tycker är lite märkliga, men det tar emot att ställa närgångna frågor och konflikter vill de flesta helst undvika. För vem vill vara misstänksam och jobbig?
    Den broschyr som du kan beställa på Dopingjourens hemsida (dopingjouren.se) är ett utmärkt stöd för den som misstänker doping. I den kan du läsa om vanliga effekter av anabola androgena steroider som stroke, håravfall, förstorad prostata, svårigheter att kissa, förminskade testiklar, lägre testosteronnivåer, minskad spermieproduktion, leverskador, svullnader, hudbristningar och acne samt om det som så föga vackert kallas bitch tits. Och som om det inte var nog kan den som dopar sig också kännas igen på förändrad sexlust, aggressivitet, depression, humörsvängningar, fixering vid träning, kropp och kost, förändrade matvanor, personlighetsförändringar, sömnproblem, stress, ångest, ökad eller minskad självkänsla, snabb viktökning, förstärkt ego och minskad empati.

Vad vi tycker du ska göra
Misstänker du att någon nära dig dopar sig ska du så klart prata med vederbörande. Men var beredd på undanflykter. Det är bra om du pluggat på lite om doping. På dopingjouren.se finns hur mycket kunskap som helst att hämta. Dit går det också bra att ringa anonymt, 020-546 987.
Du kan självklart också be oss på Friskis&Svettis om hjälp och råd. Vänd dig till dopingansvarig Alan Jaff eller Medlemsservice.

Låt oss tillsammans rädda så många vi kan från att använda anabola androgena steroider och andra hormonläkemedel i träningen!

* Dispens
Friskis&Svettis medlemmar omfattas av en generell dispens från förbudet att använda vissa dopingklassade läkemedel. Dispensen gäller medicinskt bruk som ska kunna styrkas i efterhand om ett dopingprov visat spår av förbjudna substanser.

Att dispensen är generell innebär att medlemmarna omfattas utan någon speciell ansökan.

Astmamediciner
För vissa astmamediciner krävs anhållan om dispens. Andra bara en deklaration av bruk.

 

Antidopingarbete Friskis&Svettis Mark

Har du frågor eller ser/hör något som liknar användning eller distribution av dopingpreparat på vår anläggning, vänd dig till föreningens dopingansvarig:

Alan Jaff, kontaktas via mail:
alanjaff@live.com
RF vaccinera
_DSC0825 - Kopia
_DSC0890
_DSC0651