#nollkroppshets

Friskis&Svettis Mark tar ställning mot påtvingade prestationskrav och kroppsideal under #nollkroppshets. Alla har rätt till rörelseglädje!

Träning ska få människor att må bra, inte dåligt. Därför tar Friskis ställning mot kroppshets.

Såhär tycker Friskis&Svettis

Den genuina lusten till träning är en förutsättning för att människor ska vilja träna hela livet. Därför tar vi ställning emot påtvingade prestationskrav och kroppsideal. Låt träningen vara en plats där alla människor kan hämta kraft, kroppsligt och själsligt - istället för att vara ännu en arena med orimliga krav och ideal att nå upp till.

Det här gör Friskis för att motverka kroppshets

  • Vi fokuserar på det lustfyllda, på att upplevelsen av träning ska bli så härlig och häftig som möjligt. Det innefattar aldrig ett ingående fokus på vad som är ”nyttigt” (även om vår träning håller hög kvalitet). Vi vet att människor kan ta ansvar för sin egen hälsa.
  • Människor som syns i vår kommunikation och i våra kanaler är aldrig modeller utan riktiga människor (funktionärer och medlemmar) från Friskis. Vi jobbar aktivt med att alla åldrar, kroppsformer, stilar och personligheter ska representeras.
  • Vi pratar inte om dieter och ger inte folk oombedda kostråd.
  • Vi pratar och skriver aldrig om träning som straff: i termer av att bränna kalorier, att kompensera för mat, att träna för att ”inte behöva stå i vassen” eller för att ”förtjäna att äta” etc.
  • Vi pratar aldrig utvärderande om kropp och utseende på träningen. Vårt mål är att varje medlem ska känna sig stark och stolt över sin kropp!
  • Pratar vi om mat så är det på ett njutningsfullt sätt (varför inte ett middagstips för hungriga nytränade eller tips om en bra restaurang i närheten) – aldrig i termer av banta/deffa, få en beachkropp, forma drömkroppen osv.
  • På vissa av våra pass blir du peppad att ta i och utmana dina gränser, men det är alltid du som bestämmer. På Friskis finns inga ”straffarmhävningar” eller liknande.
  • Vi erbjuder träning för alla, oavsett ålder, bakgrund eller träningsvana. Utifrån ålder, kön, bakgrund, etc antar vi heller inte vad du vill träna eller på vilken nivå. Majoriteten av vår träning är inte åldersspecifik: Från 13 och uppåt står det dig fritt att välja efter egen smak, tycke och nivå i vårt stora träningsutbud.
  • Vi lägger till en bra vana, resten har vi inga synpunkter på.

 

Jympare

Vår syn på träning

Lustfylld träning

Människan är byggd för rörelse och vi mår bra när vi rör oss. Träning hjälper oss att hitta förutsättningar för att leva på det sätt som vi vill. Det är grunden i vår träningsfilosofi. Men för att träning ska bli av måste den vara rolig. Därför erbjuder vi lustfylld träning och pass med rörelseglädje som minsta gemensamma nämnare. Varje enskilt pass kommer inte att vara roligt men du ska alltid ha ett leende på läpparna när du tänker på vår träning.

Lättillgänglig träning för alla

Vår träning är lättillgänglig och till för alla. Det innebär inte att alla våra träningsformer passar alla alltid men att det alltid finns något för alla oavsett ålder, träningsvana, ambitionsnivå eller fysiska förutsättningar.

Hållbar träning byggd på kunskap

Kroppen ska hålla hela livet. Därför måste man träna smart och hållbart. Genom att vi bygger vår träning på vetenskap, forskning och erfarenhet skapas förutsättningar för ett fysiskt aktivt liv som gör att man kan behålla alla grundläggande rörelsefunktioner hela livet. Att träna smart och hållbart innebär att man varvar hård träning med mjuk. Det innebär också att man inte bara tränar styrka eller kondition utan även rörlighet. Och att man givetvis tar sig tid till återhämtning.

Träning med mål och mening

Man kan träna för att nå ett mål. Som att klara 80 kilo i bänkpress eller springa milen på under 50 minuter. Men man kan också träna för att det ger mening eller känns meningsfullt. Oavsett om du tränar för att nå ett mål eller för att det ger mening kan du träna hos oss.